Friday, 12 February 2016

Bermulanya kisah kami

Bismillahirrohmanirrohim.

Bermulanya kisah hidup kami dengan keriuhan dan tangisan anak-anak penyeri syurga kami. Anak-anak kecil kupantau dan dididik dengan teliti sekali. Bermakna kami tetap ada prinsip dalam berkeluarga. Terima kasih Allah, kerana dengan limpah rahmatmu, semuanya terurus dengan baik . Memang bohonglah, jika kehidupan kami tiada ribut dan badai kan. Dugaan hidup tetap ada, seperti orang lain juga. Mungkin kisah hidupku itu boleh ku siapkan dalam bentuk novel jika perlu. Tetapi ..biarlah kusimpan ketat-ketat memori tersebut dalam kamus hidupku. Semua kisah-kisah pilu telah berlalu dan menjadi khazanah berharga yang tidak perlu kita ungkitkan lagi. Terima kasih sekali lagi, Ya Allah...sesungguhnya Allah Maha Mengasihani lagi Maha Adil.

Berpengalaman mengajar  di kelas-kelas tiusyen, samada di tempat sendiri atau menyewa di tadika-tadika. Kadang-kadang saya  menganjurkan kursus-kursus untuk guru-guru pra-sekolah dengan mencari penulis untuk melatih mereka kaedah cepat membaca, samada dalam bahasa, easy maths mahupun jawi. Bila mengajar di rumah, saya lebih tumpukan pembelajaran secara individu. Jika lebih dari beberapa orang pelajar ,saya tetap akan melatih mereka mengikut tahap masing-masing. Memang matlamat saya pada masa itu, hendak membuktikan anak-anak yang lemah dan lambat di dalam pelajaran, patut diberi peluang untuk belajar dan meraih kejayaan, cuma mereka perlu diberi sedikit masa dan diajar teknik-teknik yang sesuai untuk mereka. Tidak hairanlah, jika pelajar yang datang ke tempat saya, hanyalah pelajar-pelajar 'corot' yang tidak laku di mana-mana pusat tiusyen pada masa itu. Alhamdulillah, setiap tahun, pelajar saya makin bertambah dan tidak pernah pula  berkurang. Ada yang datang dari jauh semata-mata ingin menadah ilmu dari saya.

Syukur, rezeki sangat murah pada masa itu, sehinggalah suami terpaksa ditugaskan ke  negeri Terengganu. Memang hati terasa sedih dan terkilan sangat. Allah dah bagi rezeki, kenapa perlu berpindah, sedangkan itulah titik permulaan kejayaanku. Bukan senang hendak mencari tempat yang sesuai, berdekatan dengan sekolah, jiran tetangga yang baik-baik serta tempat belajar yang mempunyai banyak pilihan. Pelangganku juga sudah agak ramai kerana jika ada masa terluang, saya juga mengambil tempahan menjual kuih muih.

Terkenang kembali kata-kata aruah ayah mentua, ikutlah suami berpindah, jangan dirisau dengan rezeki...orang rajin seperti saya, akan tetap berjaya walau dicampak kat manapun. Allah tetap akan bantu, jika kita berpegang teguh kepada qada'dan qadarnya. Yang penting, kita mesti rajin...Allahuakbar. Kata-kata aruah penguat semangatku pada  waktu itu. Pujukan ibu bapa pelajar serta rayuan dari mereka terpaksa kutepikan dalam kepayahan, walaupun hati ini sangat sedih dan pilu. Sayangku pada pelajar dan 'parent' di situ, tidak bertepi. Kasih sayangku, lillahitaala...
0 comments:

Post a Comment